The Teachings of Don Juan – Carlos Castaneda

La început această carte m-a cucerit. Este scrisă la persoana I și prezintă (nu ca pe o poveste, ci ca pe un raport științific) învățăturile pe care Carlos Castaneda le-a acumulat stând alături de un bătrân indian Yaqui din Mexic, numit Don Juan. Carlos a plecat în Mexic pentru a studia, pentru lucrarea lui de doctorat, cum o serie de plante, mai ales peyote (fructul unui cactus), sunt folosite de șamanii indieni.

De-a lungul acestei călătorii, Carlos este inițiat în șamanism. Învață să le prepare, să le consume și să interpreteze experiențele. Astfel ajunge să cunoască diferite ființe spirituale (pe Mescalito, de exemplu) care trăiesc în planuri diferite de al nostru, într-o altă lume. De asemenea, la un moment dat spre finalul cărții, experimentează metamorfozarea într-o pasăre (cioară) și modul cum se vede și se simte lumea din această formă. Descrierea fiecărei experiențe are două planuri. Planul acesta este descris de Carlos în vecinătatea experienței mistice, apoi de Don Juan și, uneori, de alte persoane din jur, atunci când Carlos nu mai are un contact bun cu acest plan. Descrierile din acest plan, însă, sunt destul de misterioase și incomplete. Celălalt plan, la care Carlos are acces atunci când ingerează respectivele plante, sunt descrise doar de el. Sunt extrem de interesante și neașteptate.

Impactul aceste cărți a fost masiv în lume. Este prima dintr-o serie lungă ce a dus la nașterea curentului new age. Se numără printre primele cărți (1968) care abordează și fundamentează științific experiențele șamanice și utilitatea lor. Cărțile lui Carlos încă se vând masiv în multe țări. Este printre singurii autori ale căror cărți nu s-au oprit din print.

Doar că această carte (precum și toate celelalte scrise de Carlos Castaneda) este ficțiune. Nu este ceva ce Carlos a spus sau recunoscut, însă o serie de colegi de-ai lui (antropologi) au reușit să prezinte o serie de dovezi care au invalidat realismul acestor cărți. De exemplu, că indienii Yaqui nu folosesc peyote sau că s-au găsit cărțile și articolele de unde se inspira Don Juan. Prin urmare, toate acele experiențe au fost imaginate. Întregul curent new age (se întâmplă ceea ce gândești, legea atracției universale, universul încearcă să-ți transmită mesaje etc.) a pornit cu o iluzie și, probabil, încă a rămas în ea. Pentru mai multe informații despre Carlos și de ce cărțile lui sunt o dezamăgire pentru noi cei care căutăm ceva mai mult de la viață, găsiți aici.

Pune o intrebare sau lasa un comentariu

10 comentarii


Lumea suntem noi toți. A schimba lumea înseamnă a ne schimba pe noi. A respinge lumea înseamnă a ne respinge pe noi.