Psihoterapie, Consiliere, Coaching

Ajutorul profesionist în care sunt specializat și pe care vi-l pot oferi poate fi de mai multe tipuri:

  • Psihoterapie

Această formă este cel mai potrivită atunci când situația de viață în care vă aflați este de mult timp una greu de suportat. Psihoterapia este cea mai profundă formă de restructurare psihică și acționează la nivelul tuturor componentelor: comportamental, emoțional, atitudinal, cognitiv, valoric etc. Are cea mai lungă durată, dar și cele mai ample și cele mai stabile rezultate.

Există mai multe tipuri de psihoterapie, pentru că există mai multe modalități de a aborda complexitatea ființei umane. Unele se centrează mai mult pe momentul prezent, altele mai mult pe trecut. În unele clientul mai mult vorbește, în altele mai mult se exprimă în alte moduri. În unele clientul este mai responsabilizat să caute soluții, în altele mai mult psihoterapeutul vine cu indicații. Cu alte cuvinte, există ace pentru tot felul de cojoace, totul este să vreți să-l coaseți.

Psihoterpia abordează teme complexe, care implică mai multe aspecte ale vieții și perioade nefaste de lungă durată: o concepție despre lume sau mentalități și valori care ne provoacă suferință, probleme de identitate, rol/scop în viață, dolii neîncheiate, acceptarea unor boli cronice și/sau terminale etc.

  • Consiliere

Aceasta este o formă mai ușoară de psihoterapie. Se axează pe mai puține componente, durează mai puțin, schimbă mai puțin și se pretează atunci când un singur aspect al vieții este afectat și nu este o nevoie de o abordare mai profundă sau mai globală. De exemplu, dacă avem probleme în relație și vrem doar să ne șlefuim aceste abilități, dacă vrem să ne concentrăm mai ușor, dacă vrem să renunțăm la un obicei etc.

Deși o persoană poate veni cu o problemă punctulă, se poate întâmpla ca o abordare mai integrală să fie mai potrivită. De exemplu, pentru șlefuirea comunicării în relație poate să fie nevoie și de creșterea încrederii în sine, de schimbarea perspectivei astfel încăt să includă și propria contribuție acolo unde clientul o vede doar pe-a celuilalt etc. Prin urmare, dinamica procesului terapeutic se poate schimba pe parcurs, pentru a se adapta realității.

  • Life Coaching

Coachingul poate fi practicat și de persoane care nu au făcut psihologia și, fiindcă nu există o legislație în domeniu, chiar și de persoane care n-au făcut nici măcar un curs de coaching.

Lăsând acest aspect etic la o parte, aspectul care îmi place cel mai mult la coaching este dinamicitatea, pragmatismul, pe care celelalte forme de ajutor nu-l au atât de bine dezvoltat. Venind din mediul business, îi păstrează caracteristicile: pune foarte mare accent pe rezultate, are instrumente standard, întrebări cheie și vrea progres de la o ședință la alta. Desigur, nu este o abordare profundă, nu lucrează cu emoții decât în cazuri extreme, dar este eficient în a lucra cu obiective, termene limită, rezultate și lecțiile pe care le extragem din ele, analize de proces, răspunsuri alternative, căutarea de resurse etc.

Aceste modalități sunt eficiente luate separat, dar și mai eficiente luate împreună. Putem astfel profita atât de momentele mai scăzute energetic și în care putem face o analiză mai profundă , cât și de cele mai dinamice în care putem stabili un plan de acțiune. Avem acces la mai multe instrumente și mai multe modalități de a aborda o problemă. Acestea fiind zise, dacă vreți să lucrăm împreună, vă aștept!

  • O „power session”

Dacă aveți dificultăți în a accepta că mergeți la terapeut, dacă nu credeți că aveți nevoie de foarte mult ajutor, puteți merge la o singură ședință de ghidare și impulsionare. Vă va ajuta să puteți face o alegere, chiar dacă una superficială; vă va ajuta să vă liniștiți în privința unor griji și/sau vă va impulsiona într-o anumită direcție pe care ezitați să pășiți. Doar să-mi spuneți de la început ca să nu petrecem timpul doar pentru a colecta informații 🙂

  • Tariful

Tariful standard este de 90 de ron pe ședință. Dacă această sumă este prea mare pentru dvs, dar vă doriți, totuși, să lucrați cu mine, putem stabili un preț mai adaptat posibilităților dvs.


Lumea suntem noi toți. A schimba lumea înseamnă a ne schimba pe noi. A respinge lumea înseamnă a ne respinge pe noi.