Ce apreciem la viață? Care ne sunt valorile? Vrem o carieră, vrem o familie, vrem să ne distrăm?
Diferiți oameni au diferite așteptări, desigur. Dar suntem oare conștienți de aceste planuri de viață pe care le avem? De obicei una dintre valori (munca sau distracția, de exemplu) ne ocupă atât de mult timp, încât nu observăm cât de mult le neglijăm pe celelalte (de exemplu, sănătatea sau familia). Iar atunci când ne prindem, ar putea fi prea târziu.
De curând, o fată de aproximativ 25 de ani, o prietenă de a partenerei mele, a fost la un pas de moarte. Motivul este o boală, care a tot evoulat de ceva vreme, responsabilă pentru cheaguri de sânge ce îi împiedică circulația și care dă simptome vagi, cum ar fi oboseala. Nu se poate spune că și-a neglijat sănătatea, decât că nu avea timp suficient să se odihnească și să-și dea seama că oboseala ei este cronică. Dar cine are timp de asta în acest sistem competitiv? Și iată cum o fată de 25 de ani, fără simptome vizibile, a ajuns extrem de brusc pe patul morții.
Aflarea acestei vești m-a făcut să regândesc imortalitatea tinerilor și la cât de mult mi-am trăit eu viața, dacă am făcut ce mi-am propus pe diferite planuri, dacă mi-am trăit valorile sau dacă tot amân momentul în care s-o încep. Și vă prezint și vouă această întrebare.
Sfârșitul este sfârșit oricum, indiferent de ce ați realizat. Dar satisfacția unei vieți trăite plenar o veți resimți de-a lungul ei și va avea o cu totul altă senzație față de o aruncare compulsivă într-una dintre felii. Mai mult, unele dintre aceste elemente vor expira cu timpul (de exemplu, prietenii se vor îndepărta, copiii vor crește, o boală se va instala, un accident vă poate împidica să vă mai bucurați de anumite experiențe etc.). Nu mai bine ne știm de la început prioritățile?
Valorile din această roată a vieții prezentată în imagine nu sunt universal valabile. Prin urmare, dacă doriți să folosiți acest instrument, iată cum se face:
- Faceți o listă cu propriile valori. Ce vreți să obțineți de la viață? Ce vreți să știți că ați realizat peste 1 an, peste 10 ani sau la bătrânețe? Aceste categorii pe care le-ați obținut, nu trebuie să fie opt (ca în imagine), nici măcar nu trebuie să fie număr par. Scrieți câte vi se par relevante.
- Faceți munca grafică propriu-zisă: desenați roata și puneți textul.
- Apoi desenați alte cercuri concentrice în interiorul roții, cu linii mai subțiri, la intervale egale (astfel încât roata să arate precum o țintă). Aceste cercuri adăugate vor reprezenta o scală. Pot fi, de exemplu, 10 cercuri – echivalentul notelor de la 1 la 10. Sau pot fi trei – puțin, suficient și foarte bine.
- Apoi notăm unde am vrea să fim la fiecare categorie. Nu cu toate vrem să fim, neapărat, la foarte bine. De exemplu, dacă ne centrăm foarte mult pe carieră, putem accepta și un timp liber suficient. Sau dacă ne centrăm foarte mult pe timpul liber, putem accepta și o carieră suficeintă. Este util să știm de la început până unde vrem să mergem, ca să nu ne cramponăm inutil de anumite lucruri.
- Următorul pas este să notați poziția pe care se află fiecare categorie luată în discuție. De exemplu, timpul pe care îl petrec cu prietenii este puțin. Banii pe care îi fac sunt suficienți. Relația pe care o am este foarte bună. Etc. Asta ne va arăta cât de mult avem de lucrat asupra fiecărui aspect. Nu vă faceți griji asupra notării. „Oare chiar 7 să dau salariului pe care îl iau? Dacă e 6? De unde știu cât este exact?” Nu contează. Scrieți cât simțiți. De exemplu, deși nu aveți o relație, puteți da nota doi, dacă deja vorbiți cu persoana pe care ați pus ochii.
- Ultimul pas este să puneți această roată la vedere. Motivul pentru care o veți fi făcut-o, va fi ca să aduceți la lumină valorile despre care ați uitat. Nu vreți să se întâmple asta iar. Și, din când în când, puteți să vă gândiți cum să ridicați nivelul aspectelor dorite pas cu pas. De exemplu, timpul pe care îl petrec cu prietenii este de 5 si vreau să ajung la 8. Mai întâi îmi pun problema, cum fac să ajung la 6?
- Un ultim punct, dar nu un pas, propriu-zis, este revizuirea acesti roți, cu trecerea timpului. Poate veți afla că sănătatea devine mai importantă după un timp. Sau poate apare o mogâldeață plângăcioasă și familia are nevoie de mai multă implicare din partea voastră. Sau poate copiii cresc și familia are nevoi de mai puțin timp. Desigur, nu este o roată de time management, neapărat. Trecerea de la 6 la 8 ar putea să nu implice mai mult timp, ci poate chiar mai puțin timp, dar petrecut într-o manieră mai caldă, mai susținătoare.
Această roată poate fi folosită și în alte arii ale realității. De exemplu, în business, este utilă în regândirea unui proces, precum luarea în considerare a aspectelor prezentării unui produs: mai mult accent pe proba practică, mai puțin pe datele tehnice, mai mult pe relația cu clientul etc. Poate fi folosită de un elev pentru a putea vedea cu ușurință situația școlară, unde feliile să reprezinte materii. Poate fi folosită în nutriție, în project management, într-un plan de afaceri și, dacă faceți o obsesie cu ea, o puteți folosi și pentru a ști ce prieteni sunt mai neglijați și pe care îi supra-solicitați. Altfel spus, este utilă oriunde avem nevoie să ținem în câmpul atenției mai multe procese sau elemente concomitent. Sper să vă folosească!