Integral Spirituality – Ken Wilber

Ken Wilber este un cartograf al conștiinței. El a preluat modelele psihologiei vestice care au trasat nivelurile de evoluție ale conștiinței de la concepție până la vârsta adultă și modelele spiritualității (pereniale, adică din toate religiile mari) care au trasat harta evoluției conștiinței de la vârsta adultă la iluminare și a realizat, astfel, o hartă exhaustivă (completă) a conștiinței.

În Integral Spirituality abordează câteva probleme legate de rolul religiei în prezent și în viitor, de conceptul de iluminare și altelte. Este recomandat sa citiți carțile în ordine pentru că folosește concepte din cărțile anterioare, precum modelul AQAL (Sex, Ecology, Spirituality) și nivelurile conștiinței așa cum au fost abordate în Boomeritis.

Important de știut este că Integral înseamnă post-logic. Spre deosebire de abordările tradiționale, fie estice, fie vestice, unde credința este dogmă, unde ceea ce se spune nu se poate verifica, o abordare integrală adoptă doar acele aspecte verificate științific din tradițiile străvechi. Științific, nu în sensul materialist, portocaliu, ci din compararea descrierilor stărilor interioare așa cum au fost prezentate în diferite religii.

Intenția acestei cărți este să răspundă la următoarele întrebări:

– cum pot copiii trece prin stadiile violet, roșu, albastru, dacă abordarea științifică actuală este strict portocalie, iar abordarea socailă este verde? Altfel spus, cum putem ajuta copiii să evolueze? Cum îi putem ajuta să vadă dincolo de propria persoană și să le pese de alții?

– dacă stadiile spirituale sunt de la turcoaz în sus, cum pot avea oameni aflati la niveluri mai joase acces la stări transpersonale?

– dacă iluminarea înseamnă să fim una cu totul, dar conștiința evoluează, înseamnă că iluminarea nu se poate realiza până când toată conștiința nu se se desfășoară? Sau că iluminarea este ceva parțial? Sau este o altă situație?

– cum se face că meditația nu doar că nu poate rezolva dificultățile personale pe care le avem, ci chiar le agravează?

Toate aceste întrebări și multe altele sunt răspunse în această carte. Sper că v-am făcut curioși!

Editura – Shambhala Publications, Inc. 2006

Pune o intrebare sau lasa un comentariu


Lumea suntem noi toți. A schimba lumea înseamnă a ne schimba pe noi. A respinge lumea înseamnă a ne respinge pe noi.