Ghidul Iluminării pentru Leneși – Adrian Nuță

Adrian Nuță este unul dintre cei mai inteligenți oameni pe care îi cunosc. Este un foarte, foarte bun psiholog, un excepțional filozof și un excelent scriitor. Dacă vreți să citiți mai multe lucruri de și despre el, vă recomand www.adrian-nuta.ro. Această carte este despre iluminare și înțelegerea lumii de la acest nivel. Seamănă cu alte cărți despre iluminare, ca „Puterea Prezentului” de Eckhart Tolle și „Fără Granițe” de Ken Wilber, dar asta pentru că experiența iluminării seamănă și pentru că este experimentată din același nivel de conștiință.

Nu vă pot spune despre această carte decât că este scurtă, foarte frumos scrisă și că prezintă idei bulversante (similare celor prezentate în articolul „cine suntem noi?”), care să ne ajute să ne iluminăm. Totuși, fără practică, aceste idei sunt doar interesante și uimitoare, dar nu suficiente să declanșeze o revelație. Poveștile care prezintă situații care au ajutat diferiți maeștri Zen să obțină iluminarea uită să menționeze practica susținută pe care maeștrii au făcut-o până când acea situație povestită să le zdruncine definitiv lumea.

Și această carte, ca și altele, prezintă iluminarea ca pe ceva clar, de care nu mai ai cum să te îndoiești, odată obținută. Este ca atunci când avionul decolează. Cât este la sol și face manevrele, dacă te-ai urcat prima oară în el, este posibil să crezi că „uite, cred că ne ridicăm”. Nu știm cum ar trebui să se simtă decolarea, așa că avem impresia că deja s-a întâmplat. Apoi avionul accelerează foarte puternic. Nici nu ne așteptam la asta. Dintr-o dată trăim o experiență foarte puternică, neobișnuită (sper că încă urmăriți analogia, nu v-am pierdut în aeroport!). Trăind această experiență deosebită, avem impresia că acum ne-am ridicat, chiar zburăm. „Cred că suntem în aer”, spunem colegului de scaun. Și… dintr-o dată… decolarea. O senzație pe care nu ai cum să o ratezi. Dacă înainte credeai că ai decolat la orice mișcare a avionului, acum că chiar ai trăit-o, nu o vei mai confunda. Și când vei călători cu cineva și acea persoană îți zice „cred că am decolat”, tu deja știi că nu este așa. Decolatul nu permite niciun dubiu!

Iluminarea, ca experiență, este clară și similară la toți oamenii. Interpretarea ei diferă de la un nivel de conștiință la altul. Iluminarea va lua un loc în sistemul nostru de credințe astfel încât să păstreze conceptul pe care l-am avut până acum despre lume. Ea poate fi obținută de la orice nivel al conștiinței, de la violet la verde și mai sus, dar interpretările vor fi adaptate modului în care înțelegem lumea. De exemplu, Adrian Nuță are, în prezent, o altă interpretare asupra iluminării decât a avut în această carte. Încă mă bulversează acest lucru.

Cu siguranță această carte merită citită, dacă vă interesează subiectul!

Editura SPER, 2004

Pune o intrebare sau lasa un comentariu

8 comentarii


Lumea suntem noi toți. A schimba lumea înseamnă a ne schimba pe noi. A respinge lumea înseamnă a ne respinge pe noi.