Paola Santagostino – o psihoterapeută specializată în medicină psihosomatică a pus la punct un sistem de diagnostic și lucru bazat pe crearea de basme.
Teoria care a stat la baza acestui concept este că Inconștientul nostru se exprimă metaforic. Fiindcă filtrele Eului decid ce intră și ce nu în conștiință, lucrurile cele mai amenințătoare nu se pot exprima decât prin metafore precum visul și reveria. Din acest considerent, basmul prin fantezia lui și prin corelațiile strânse cu vârsta la care multe dintre traumele noastre inconștiente s-au produs, este un instrument excelent de lucru în psihoterapie.
Cartea începe printr-o prezentare generală a structurii basemlor și rolului lor și apoi trece la exemple. Dacă alegeți să o citiți veți vedea cât de relevante sunt basmele create de clienți/pacienți pentru problemele lor fiziologice (Paola este specialistă în psihosomatică) și pentru situațiile traumatice care le domină viața. Am aplicat și eu această metodă cu mine și cu persoane alături de care am fost și am obținut rezultate remarcabile.
Paola spune că nu este necesar să interpretăm basmele altora și chiar contraindicat dacă ne interpretăm propriile basme. Așa cum Inconștientul își prezintă problema sub forma unei metafore, poate să și înțeleagă soluțiile metaforice, așa că nu are nevoie să i se explice. Chiar mai mult, dacă Eul înțelege care este problema și/sau soluția, poate intra în defensă și complica și mai tare lucrurile. Dacă sunteți terapeuți și alegeți să aplicați această metodă în cabinet, puteți să prezentați o parte din interpretare clientului și să o folosiți ca material de lucru.
Această carte este un instrument util pentru orice psihoterapeut, consilier sau chiar coach, aplicabil la toate vârstele, iar pentru persoana care caută propria evoluție este o manieră interesantă de a lucra cu unele probleme inconștiente fără să fie nevoie să vă confruntați cu ele.
Editura – Humanitas 2008