Cartea Gesturilor – Peter Collett

Peter Collett este psiholog social. Psihologia socială se referă la descifrarea modurilor în care oamenii comunică unii cu ceilalți.

Cartea de față ne prezintă trăsăturile importante din comunicare: ritualurile, dominanța, prezența indicatorilor sexuali și minciuna. Scopul fiind o mai mare conștiență asupra comunicării subtile și, evident, un mai bun control la acest nivel.

Prezența indicatorilor sexuali ne interesează când vrem să abordăm o persoană sau când vrem să flirtăm în joacă. Minciuna ne interesează dacă informația venită din partea celorlalți ne poate pune în pericol. Ritualurile ne interesează, dacă vrem să știm cum să ne raportăm la o altă persoană. Dar cel mai important aspect mi s-a părut dominanța. Și nu pentru bucuria de a ne lupta „care este masculul cel mai tare”, ci pentru că o mulțime de oameni se confruntă cu situații din care nu găsesc ieșirea.

Multe persoane vin la consiliere pentru a ieși dintr-o situație neplăcută și blocantă. Au multe lucruri de făcut, sunt presate de șefi, de prieteni, de părinți, de partener. Vor să plece din țară, din casa părinților, din firmă etc. Suferința acestor persoane provine foarte mult din faptul că se supun, că sunt victime, că sunt docile. Soluția pentru aceste ieșiri este dominanța. Iar dominanța cea mai eficientă este cea asertivă.

Desigur, nu mă aștept ca această carte să schimbe viața cuiva. Putem vedea cum noi suntem supuși și cum ceilalți ne domină. Vom ști ce să facem, dar curajul de a face, curajul de a domina nu se dobândește citind. Pentru asta vă aștept la cabinet.

Editura – Trei, 2005

Pune o intrebare sau lasa un comentariu


Lumea suntem noi toți. A schimba lumea înseamnă a ne schimba pe noi. A respinge lumea înseamnă a ne respinge pe noi.