Ken Wilber este psiholog transpersonal și filosof. De asemenea, este unul dintre membrii fondatori ai Integral Centrer, o instituție care are ca rol promovarea academică a acestui nou curent în cunoaștere (cunoașterea turcuaz). În general scrie cărți strict științifice, abordând evoluția conștiinței și înțelegerea integrală a realității (vezi modelul AQAL). Boomeritis, însă, este o nuvelă scrisă ironic.
Tema acesti cărți este prezentarea nivelurilor conștiinței, cuprinse în ceea ce se numește Spiral Dynamics, un model conceput de Clare Graves și dezvoltat de Don Beck și Christopher Cowan. Spiral Dynamics este prezentat succint în articolul Nivelurile Conștiinței pe care îl puteți găsi tot pe acest site (și pe care vi-l recomand pentru a înțelege care este treaba cu memele), așa că nu voi mai insista asupra lui.
Partea de nuvelă ține de povestea unor tineri studenți care descoperă cursurile prezentate la Integral Centrer și modul cum se raportează la ele, având în vedere că ei sunt în mema verde. Cartea este scrisă la persoana I și povestea se întâmplă în același timp pe mai multe planuri. Pentru o lectură ușoară, autorul a avut ideea minunată de a scrie diferite planuri cu diferite culori de font. Partea de ironie ține de faptul că, deși mema verde este portretizată ca fiind cea mai îngrozitoare, de la nivelul ei este scrisă cartea.
Ceea ce nu mi-a plăcut, deși am înțeles că nu se putea fără, a fost abundența de fantezii sexuale. Rolul lor a fost că, oricât de interesant ar fi sexul, cel de-al treilea tier (sau stările înalt spirituale) este și mai interesant. Au fost, de asemenea, binevenite din perspectiva pauzei pe care o ofereau față de prezentarea a la „curs de facultate” a memelor și a nemulțumirilor profesorilor față de situația academică și socială actuală (verde).
Căutând pe net, am găsit niște persoane care au verificat cel puțin unele dintre informațiile din carte (de exemplu, în legătură cu celebrele procese intentate de americani pentru tot felul de fleacuri) și se pare că nu toate sunt prezentate fidel, fie că autorul nu le știa, fie că a vrut să le facă mai pompoase. Oricum, ideea de bază nu este afectată de aceste informații parțiale, iar ideea de bază este că mema verde face mult mai mult rău decât bine acceptându-i pe toți așa cum sunt și refuzând restricțiile și regulile albastrului. Asta pentru că, dacă albastrul dispare, roșul nu mai poate evolua și rămâne narcisic, egoist, cu gândire de trib, extrem de violent și, mai mult, are acces la armele create de portocaliu! În consecință, pasul imperativ pe care trebuie să-l facem este evoluăm la galben.
Per ansamblu, cartea este ok. Informațiile pe care le dobândești citind-o merită efortul. Totul este să știi bine engleză sau să ai un dicționar la îndemână, pentru că nu există în română.
Editura – Shambhala Publications, Inc. 2002