In noi

Consiliere Psihologica | Cabinet Psihoterapie

Noi toti

Ghidul Iluminării pentru Leneși – Adrian Nuță

Adrian Nuță este unul dintre cei mai inteligenți oameni pe care îi cunosc. Este un foarte, foarte bun psiholog, un excepțional filozof și un excelent scriitor. Dacă vreți să citiți mai multe lucruri de și despre el, vă recomand www.adrian-nuta.ro. Această carte este despre iluminare și înțelegerea lumii de la acest nivel. Seamănă cu alte cărți despre iluminare, ca „Puterea Prezentului” de Eckhart Tolle și „Fără Granițe” de Ken Wilber, dar asta pentru că experiența iluminării seamănă și pentru că este experimentată din același nivel de conștiință.

Nu vă pot spune despre această carte decât că este scurtă, foarte frumos scrisă și că prezintă idei bulversante (similare celor prezentate în articolul „cine suntem noi?”), care să ne ajute să ne iluminăm. Totuși, fără practică, aceste idei sunt doar interesante și uimitoare, dar nu suficiente să declanșeze o revelație. Poveștile care prezintă situații care au ajutat diferiți maeștri Zen să obțină iluminarea uită să menționeze practica susținută pe care maeștrii au făcut-o până când acea situație povestită să le zdruncine definitiv lumea.

Și această carte, ca și altele, prezintă iluminarea ca pe ceva clar, de care nu mai ai cum să te îndoiești, odată obținută. Este ca atunci când avionul decolează. Cât este la sol și face manevrele, dacă te-ai urcat prima oară în el, este posibil să crezi că „uite, cred că ne ridicăm”. Nu știm cum ar trebui să se simtă decolarea, așa că avem impresia că deja s-a întâmplat. Apoi avionul accelerează foarte puternic. Nici nu ne așteptam la asta. Dintr-o dată trăim o experiență foarte puternică, neobișnuită (sper că încă urmăriți analogia, nu v-am pierdut în aeroport!). Trăind această experiență deosebită, avem impresia că acum ne-am ridicat, chiar zburăm. „Cred că suntem în aer”, spunem colegului de scaun. Și… dintr-o dată… decolarea. O senzație pe care nu ai cum să o ratezi. Dacă înainte credeai că ai decolat la orice mișcare a avionului, acum că chiar ai trăit-o, nu o vei mai confunda. Și când vei călători cu cineva și acea persoană îți zice „cred că am decolat”, tu deja știi că nu este așa. Decolatul nu permite niciun dubiu!

Iluminarea, ca experiență, este clară și similară la toți oamenii. Interpretarea ei diferă de la un nivel de conștiință la altul. Iluminarea va lua un loc în sistemul nostru de credințe astfel încât să păstreze conceptul pe care l-am avut până acum despre lume. Ea poate fi obținută de la orice nivel al conștiinței, de la violet la verde și mai sus, dar interpretările vor fi adaptate modului în care înțelegem lumea. De exemplu, Adrian Nuță are, în prezent, o altă interpretare asupra iluminării decât a avut în această carte. Încă mă bulversează acest lucru.

Cu siguranță această carte merită citită, dacă vă interesează subiectul!

Editura SPER, 2004

8 comentarii

 • Mirela spune:

  Multumesc frumos pentru raspuns si pentru ca ati impartasit din experienta dumneavoastra personala. Inseamna mult pentru mine si am primit cu bucurie ce ati scris. Am lasat comentariul asa…intr-o doara, m-am simtit atrasa de ceva aici, desi, sincer- nu ma asteptam la vreun raspuns, mai ales ca articolul era destul de vechi. Asa cum ati spus si dumneavoastra, ca intre interconectati ce suntem -(si) eu sunt constienta de bucuria a ceea ce descopar si nu contenesc sa ma minunez de frumusetea calatoriei, tot ceea ce gasesc pe acest drum – oameni, evenimente, intamplari, etc.. ma hranesc, ma imbogatesc. Inca o data, multumesc cu bucurie si spor in cele bune!

  • Sorin spune:

   Cu mare drag! O carte despre cum este să fii iluminat este „One Taste” a lui Ken Wilber. O carte bună despre atins iluminarea (deși n-a mers pentru mine, dar a mers pentru un prieten de-al meu) este „Gateless Gatecrushers” și, desigur, ajută meditația la care poți adauga muzică binaurală pentru accelerarea procesului. Dar tot poate dura ani. Opritul gânditului și menținerea stării de prezent, de așteptare activă este ceea ce facilitează revelația. Mă bucur pentru tine că ești pe acest drum! Este, într-adevăr plin de oameni minunați (cu câte un șmecher abuzator din când în când ca Osho sau Bivolaru, din păcate). Totodată, te invit să iei în considerare veganismul, dacă nu ai făcut-o încă. Viața altora este la fel de prețioasă pentru ei pe cât este a noastră pentru noi. Vezi, de exemplu, Natura Umană sau, dacă ai puterea, Earthlings. Toate cele bune!

 • Mirela spune:

  Ati spus in finalul articolului faptul ca autorul Ghidului iluminarii pentru lenesi, Adrian Nuta, are o alta interpretare asupra iluminarii. PUteti sa ne spuneti despre ce e vorba? Multumesc

  • Sorin spune:

   Din păcate nu mai rețin și nu mai am nici cartea. Probabil știi cum văd majoritatea și ai fi vrut să afli diferența și poate vorbesc degeaba, dar o să dau o explicație. Ca o paranteză înainte, Adrian Nuță – autorul – a atins-o. Dar oamenii rămân în mare parte aceiași. Iluminarea este conștientizarea flow-ului vieții, conștientizarea faptului că noi nu existăm ca entități separate, care trăiesc o viață, cărora li se întâmplă lucruri, ci experimentarea directă a senzațiilor și gândurilor fără să fie legate de în jurul firului central dat de „eu”, adică de senzația de separare. Este o experimentare a vieții ca o cădere liberă din avion, total prezent, conștient, atent la aici și acum cu adăugarea că lipsește idea centrală de „eu”. Experiența nu mai este tradusă, redusă, ci trăită toată. Desigur, nu se poate menține fără antrenament starea asta la nesfârșit. Nu este natural (din pdv evoluționist) să o menținem, dar dacă o ai odată, este o mare clarificare și eliberare și te numești iluminat, după. Eu n-am atins-o. Am încrecat câțiva ani cu mai multe metode, nu am reușit și acum nu mă mai interesează – simt că investiția ar fi prea mare și rezultatul prea mic. Am o viață fericită. Dacă asta se va schimba, probabil voi căuta-o iar. Felicitări și ție că ești pe calea asta! Căutarea, chiar dacă renunți cum am făcut eu, tot cred că este un mare lucru. Preocuparea pentru nivelurile mai profunde ale realității este ceva minunat, rar și conduce la mai multă înțelepciune în general.

 • E.F spune:

  Adrian Nuta…………NECUNOSCUTUL SI MIRACOLUL DIN VIATA MEA

 • Alina Patu spune:

  Cum poate fi achizitionata aceasta carte? Mii de multumiri

  • Sorin spune:

   A fost cândva vândută de SPER (Societate de Psihologie Experiențială din România). Acum văd că o au în arhivă, nu apare la „pe stoc”. Dacă vreți să-i sunați să-i întrebați, nr lor este 031 104.35.18. Cât despre alte librării, vă invit, de asemenea, să-i întrebați. Nu am văzut cărțile SPER-ului în prea multe locuri.

 • stefan m spune:

  Salut.Am frunzarit aceasta carte-30 min.Este minunata.Doresc sa o cumpar,daca s-o mai gasi.Toata admiratia si sinceritatea mea d-le doctor ADRIAN. sefan.m.


Lumea suntem noi toți. A schimba lumea înseamnă a ne schimba pe noi. A respinge lumea înseamnă a ne respinge pe noi.