Una dintre cele mai scurte și mai interesante cărți pe care le-am citit, o metaforă excelentă cu foarte multe aplicații, mai ales în business. Este povestea a doi oameni și doi șoareci care trăiesc într-un labirint și se hrănesc cu cașcaval. După un timp, cașcavalul se termină, ca multe alte lucruri în viață și toți patru se văd în fața unei provocări neașteptate.
De aici încolo nu vă mai povestesc, dar este interesant de aflat cum reacționează cele două specii și, mai mult, cum reacționează cei doi oameni în funcție de mentalitatea fiecăruia.
Lecția pe care ne-o dă această carte este cum să reacționăm când apar schimbări în viața noastră, când ceea ce am făcut la fel ani de-a rândul, nu mai produce aceleași rezultate. Se poate aplica de la pierderea jobului, a relației, a unei sume mari (sau mici) de bani, până la comportamente care nu mai produc aceleași rezultate (de exemplu, „până acum țipam la soție să gătească, acum mi-a zis că nu mai înghite un astfel de comportament și mă ține nemâncat dacă mai țip – mi s-a terminat cașcavalul”).
Deși se pot trage lecții și din întrebări precum „cine mi-a luat cașcavalul?” sau „de ce?”, cartea ne învață că cea mai eficientă abordare este să întrebăm „unde în altă parte mai pot găsi cașcaval?” și „cum să fac să nu mai rămân fără cașcaval data viitoare?” Și dacă unii băieți cred că soluția la a nu rămâne fără sex este să fii cu mai multe fete, s-ar putea ca soluția să fie, de fapt, cauza problemei. O altă soluție care duce la eșec este și să nu mușcați din cașcaval – gen, amânarea unor momente plăcute cu partenerul/a sau a nu te face remarcat la serviciu. În acest caz, cineva s-ar putea să interpreteze că nu vă este foame și să i-l dea altcuiva. În general, chiar dacă această carte nu merge în această direcție, o variantă mai bună decât să cauți cașcaval în mai multe locuri, este să cunoști foarte bine sursa și să știi să-i oferi ce-are nevoie ca să nu se epuizeze. Schimbarea se poate face și la noi, nu doar la mediu. Putem influența mediul dacă mai și mulgem vaca din când în când (ca pas în producerea cașcavalului).
Editura – Curtea Veche, 2009